Loppersum, 23 juni 2011
De gemeente Loppersum heeft op 9 juni jl. een startbijeenkomst gehouden waarbij het nog te ontwikkelen beleidsplan Recreatie en Toerisme centraal stond.
De gemeente Loppersum heeft volgens wethouder Pier Prins meer te bieden op het gebied van Recreatie en Toerisme dan we zelf soms denken. “Ons gebied kent veel cultureel historisch erfgoed zoals bijvoorbeeld prachtige oude kerken en boerderijen. Dat moet je niet alleen koesteren, maar ook bekend maken bij de toeristen’.
‘Doel van de bijeenkomst is zoveel mogelijk partijen te betrekken bij het beleid voor Recreatie en Toerisme en om dwarsverbanden te leggen’ aldus de wethouder. ‘Ik ben blij met de grote opkomst. Dit geeft de betrokkenheid van de ondernemers, inwoners en organisaties aan. Op deze manier kunnen we het beleid samen met betrokkenen gaan vormgeven. De nog te vormen klankbordgroep is hierin een belangrijk onderdeel’.
Programma
Na de inleiding van Pier Prins heeft Elles Bulder een presentatie gegeven over de ontwikkelingen met betrekking tot de nieuw op te richten regio VVV. Vervolgens ging Susanna Lemstra in op het project ‘Hoogeland op de kaart’. Tot slot heeft Jan Willem Kok inzicht in het proces gegeven hoe hij tot het beleidsplan Recreatie en Toerisme wil komen en wat de rol van de klankbordgroep hierbij kan zijn. Aan de oproep om plaats te nemen in de klankbordgroep hebben inmiddels elf mensen gehoor gegeven. Deze groep zal actief betrokken worden bij de ontwikkeling van het beleidsplan.
Beleidsplan
Het beleidsplan Recreatie en Toerisme is voor de gemeente een instrument om in te zetten voor het toekomstige beleid voor Ruimtelijke Ordening en voor het verkrijgen van subsidies voor diverse projecten. In het kader van de artikel 12-status is extra geld beschikbaar voor een aantal grootschalige herstructureringswerken. Dit is echter niet genoeg om de plannen geheel te verwezenlijken. De gemeente Loppersum pakt graag haar rol als het gaat om het regisseren, faciliteren en stimuleren van het toerisme en het bijeenbrengen van de betrokken partijen.
Het beleidsplan gaat uiteindelijk naar de raad om vastgesteld te worden. Vervolgens worden de speerpunten uit dit plan omgezet in een concreet uitvoeringsplan waarbij de (recreatie)ondernemers ruimte krijgen om input te leveren.